ALKOSD MEG MAGAD – ENGEDD MEG MAGADNAK

Általános

Az előző bejegyzésemben írtam arról, hogy az önmagunkról kialakított pozitív énkép segít a stressz-helyzetek megoldásában. Ebben utaltam arra, sokszor nem engedjük meg magunknak azt, hogy jobban legyünk, jobban érezhessük magunkat.

Ennek hátterében a tranzakció-analitikus megközelítés szerint a gyermekkorunkban kapott üzenetek, és az úgynevezett ellenparancsok, főként driver-ek állnak. Ezek „kattannak be”, amikor bizonyos, mondjuk úgy váratlan, stresszes helyzetekben szinte ugyanúgy reagálunk.

A sorskönyvi üzenetek, melyeket főként szüleinktől kaptunk, segítenek eligazodni a világban, a család és a társadalom elvárásait közvetítik felénk. Lehetnek ezek gátló parancsok (mit ne csináljunk, mit nem szabad) és ellenparancsok (milyenek legyünk, mit kell tennünk). Az ellenparancsok alapvetően társadalmilag hasznos és elvárt teljesítményre ösztönöznek, ám automatikusan törnek felszínre stresszes helyzetben, korlátozva ezzel a szabad önkifejezést, érzéseink szabad megélését. A tranzakció-analitikusok azt állapították meg, hogy az ellenparancsok közül az alábbi driverek a legmeghatározóbbak:

1. Légy tökéletes!

2. Szerezz örömet!

3. Siess!

4. Tégy erőfeszítéseket!

5. Légy erős, és bírd ki!

Érdemes átgondolni, számunkra vajon melyet/melyeket közvetítették verbálisan és/vagy non-verbálisan szüleink leginkább. Én gyorsan hármat is tudnék az első helyre tenni, csak az elmúlt 5 napom után. De viccet félretéve, nagyon fontos, hogy többek között ezt is tisztázzuk magunkban, majd próbáljuk átformálni, átdolgozni magunkban. Az említett hármamból kettőt már nagyon ügyesen kezelek, de a „Szerezz örömet! – másoknak” paranccsal nehezen boldogulok.

Ha megtaláltuk azokat, melyek nagyban befolyásolják életünket, sorsunkat, úgynevezett engedélyekkel tudjuk felülírni. Ilyen engedélyek a következők:

1. Ne légy tökéletes! – kezdőknek: „Ne légy mindig tökéletes, úgyis szeretnek majd!” (én mindenképp) Gondoljunk arra, mi van akkor, ha hibázunk?! Egyszer egy jó kérdést hallottam egy képzésem során: Mi a legrosszabb, ami történhet? Érdemes ezt ilyenkor is feltenni magunknak, mert valószínűleg rájövünk, hogy azért eget rengető dolog nem fog történni, ha nem csinálunk valamit tökéletesen.

2. Szerezz örömet magadnak! – kezdőknek: Csinálj olyan programot, amely rólad szól, csak neked jó – a család vagy a párod vonszolódjon veled mosolyogva. Mondj néha nemet másoknak, ha maga a feladat nem tenne boldoggá (csak az, hogy örömet okozol vele másnak).

3. Ne rohanj! – kezdőknek: Állj meg, és nézd kicsit a felhőket, vagy az épületek tetejét, vagy olvass úgy, hogy nem stopperrel méred az erre szánt időt…

4. Nem kell mindig erőfeszítéseket tenni! Élj a jelenben! – kezdőknek: Tanulj meg pihenni, „csak úgy lenni”. (Jelzem, ennél a pontnál kerestem a szavakat…) Ha vasalsz, vasalj jó zenére, vagy egy filmre – ha neked úgy jó! Örülj te magad is, ha megcsináltál egy feladatot, és ismerd el saját magadnak a teljesítményed! És ne kezdj rögtön egy újabb teendőbe – a listádról…

5. Engedd meg magadnak, hogy az érzéseid, vágyaid a felszínre törhessenek! – kezdőknek: Minél többször kérj segítséget, ha valamit túl nehéznek érzel. Nem kell mindig mosolyogni, bár attól vagy olyan szimpatikus mindenkinek.

A tudatosítás, az azt követő sok-sok gyakorlás által egyre kevesebbszer hatnak majd a driverek, és egyre gyakrabban jutnak érvényre az engedélyek.

Akit mélyebben érdekel a TA, Eric Berne: Sorskönyv című művét ajánlom először.

Jó gyakorlást és szép napot: Eli

Hozzászólás